Izdelava prunel pri Zahišarjevih
2005, 6 slik, Lupilke oziroma žavdarce po domače
Lupijo (z leve proti desni) Irma, Katja in Ema, Spretni roki, 1. sl.
Na slivi ne sme ostani niti sled olupka", Spretni roki, 2. sl.
Olupek
oziroma
lubulje po domače v enem kosu, Žveplanje
Brez žvelanja pri izdelavi prunel ne gre. Pri posušenih
sliveh je razkoščičenje izredno zahtevno, pri malo požveplanih je mogoče meso bistevno lažje ločiti od koščič.
Požveplali smo jih na pladnjih, ki smo jih položili v kad za mošt - ornco in tam prižgali
okoli 2 g žvepla v lističih ter kad pokrili in pustili žveplov dioksid delovati okoli 3 ure. Posušene slive, osnova za prunele
Posušene slive je potrebno razkoščičiti in suho meso razprostreti. Temu sledi stiskanje
mesa dveh sliv v prunelo in zaobljanje robov. Postopek
je zahtevnejši kot lupljenje. Imenuje se
pogačanje. Prunele z lovorikinimi listi
Lovorikini listi (Laurus nobilis)
odganjajo molje.
V zimskem mrazu se na suhem
iz mesa na površini nabere naravni sladkor - fruktoza in s tem običajno januarja
prunele dozorijo. Naravno sušenje sliv na lesah -
piconih
V preteklosti so sušili slive na soncu in jih s Padrat, kjer so lese razpostavili
zvečer odnašali v žveplalnik -
kadilo in pod streho.
1958, 1 slika,
vse so velike po 600 x 450 pik.
Foto and (c) Daniel Rojšek, 2005-2020.
25. september 2005.
25. september 2005.
25. september 2005.
25. september 2005.
4. oktober 2005.
26. oktober 2005.
V prunele letno predelali okoli 25 ton svežih sliv, če jih v Brdih ni bilo
dovolj so jih kupovali v Brkinih in celo na Bizeljskem ter v Bosni.
Pri Zahišarjevih so z izdelovanjem prunel pričeli ob koncu
19. stoletja, s to dejavnostjo pa so prenehali okoli leta 1958.
Sliko so posneli v tistem času.
Kakršne koli
pripombe
bom vesel.
V odjemalcu spletne pošte je treba ... spremeniti v @.
Tega spletni vsiljivci še ne znajo.
Nazadnje sem jo spremenil v četrtek, 4. junija 2020.
URL: http://dar.zrsvn.si/opr/brda/ipz/index.html