English Izdelava prunel pri Zahišarjevih

2005, 6 slik,
1958, 1 slika,
vse so velike po 600 x 450 pik.

Lupilke oziroma žavdarce po domače


Lupijo (z leve proti desni) Irma, Katja in Ema,
25. september 2005.



Spretni roki, 1. sl.


Na slivi ne sme ostani niti sled olupka",
25. september 2005.



Spretni roki, 2. sl.


Olupek oziroma lubulje po domače v enem kosu,
25. september 2005.



Žveplanje


Brez žvelanja pri izdelavi prunel ne gre. Pri posušenih sliveh je razkoščičenje izredno zahtevno, pri malo požveplanih je mogoče meso bistevno lažje ločiti od koščič. Požveplali smo jih na pladnjih, ki smo jih položili v kad za mošt - ornco in tam prižgali okoli 2 g žvepla v lističih ter kad pokrili in pustili žveplov dioksid delovati okoli 3 ure.
25. september 2005.



Posušene slive, osnova za prunele


Posušene slive je potrebno razkoščičiti in suho meso razprostreti. Temu sledi stiskanje mesa dveh sliv v prunelo in zaobljanje robov. Postopek je zahtevnejši kot lupljenje. Imenuje se pogačanje.
4. oktober 2005.



Prunele z lovorikinimi listi


Lovorikini listi (Laurus nobilis) odganjajo molje. V zimskem mrazu se na suhem iz mesa na površini nabere naravni sladkor - fruktoza in s tem običajno januarja prunele dozorijo.
26. oktober 2005.



Naravno sušenje sliv na lesah - piconih


V preteklosti so sušili slive na soncu in jih s Padrat, kjer so lese razpostavili zvečer odnašali v žveplalnik - kadilo in pod streho.
V prunele letno predelali okoli 25 ton svežih sliv, če jih v Brdih ni bilo dovolj so jih kupovali v Brkinih in celo na Bizeljskem ter v Bosni.
Pri Zahišarjevih so z izdelovanjem prunel pričeli ob koncu 19. stoletja, s to dejavnostjo pa so prenehali okoli leta 1958.
Sliko so posneli v tistem času.

Več o izdelovanju prunel v Brdih je v članku Katje Kogej.




Stran sem 14. junija 2007 pripravil Daniel Rojšek.
Nazadnje sem jo spremenil 24. junija 2012.
Kakršne koli pripombe bom vesel.

URL: http://dar.zrsvn.si/opr/brda/ipz/index.html

Število obiskov po 25. juniju 2012: