O iztrebljanju žvrklje

    Žvrklja (Ambrosia sp.) in druge tujerodne vrste istega rodu so izredno trdoživi pleveli. Niti najhujša sredstva za uničevanje rastlin (herbicidi) jim ne pridejo do živega. Zeleni deli se sicer posušijo, vendar novi pogajnki hitro odženejo.

   Najučinkovitejša je paša s kozami v ogradi
ali pogosta košnja. Pokositi je treba zelo mlade rastline (ko so visoke največ 10 cm, odkosimo jih čisto pri tleh). Do tretje košnje ni skrbi, potem pa lahko že tako majhne rastline nastavijo popke in začnejo cveteti ter hitro zasemnijo.
   Takrat je najboljše pokošene rastline pograbiti do čistega in vse skupaj sežgati v sodu.

   V star bencinski sod z luknjami za zrak pri dnu najprej naložimo dračje, ga zažgemo in na žerjavico s šibkim ognjem naložimo primerno količino zelenih rastlin, da se počasi pusušijo in zgorijo.
Pri premočnem ognju in polnem sodu bi močan vlek lahko z dimom in vetrom seme raznašal daleč okoli kurišča.
Na koncu v sod naložimo samo dračje, kajti le tako bomo prepričani, da smo zažgali ves plevel.
V sodu mora po kurjenju ostati le pepel, brez kakršnih koli ostankov rastlin.





Stran sem 3. marca 2014 pripravil Daniel Rojšek.
Spremenil je še nisem.
Kakršne koli pripombe bom vesel.

URL http://dar.zrsvn.si/slike/ras/vpl/amb/nav.html

Število obiskov po 3. marcu 2014: